Mohair heeft een behoorlijk dikke vetlaag. Deze vetlaag is bedoelt om de vacht te beschermen tegen invloeden van buitenaf.
De vetlaag kan zo dik zijn dat het lijkt alsof de lokken in kaarsvet zijn gedompelt.
Kid mohair heeft deze vetlaag veel minder waardoor het gemakkelijker is om dit te wassen.


In tegenstelling tot wol is mohair ongewassen ook niet te gebruiken om te spinnen. Het zal goed gewassen moeten worden om de zachte, glanzende vezels gebruiksklaar te krijgen.
Vet dat achterblijft op de mohair zorgt ervoor dat verf niet goed pakt en dat de mohair een plakkerig gevoel krijgt.

Voorbereiden van de mohair:

Verwijder zoveel mogelijk stro, hooi en alle andere rommel die er niet in thuis hoort.
Stof, zand en vetten verdwijnen bij het wassen.
Schud de lokken uit om eventuele 'kortscheer' eruit te krijgen.
Kortscheer zijn de korte haartjes die ontstaan als de tondeuze voor een tweede maal over dezelfde plek is gegaan.

Trek de punten van de lokken enigzins uit elkaar (als je de mohair wilt gaan gebruiken voor poppenpruikjes of baardjes, laat dan de krullen intakt).
Verwijder alle plukken die verkleurt zijn door b.v. urine. Deze krullen zijn nog wel te gebruiken om te verven maar hou ze hiervoor apart.
Als je een volledige vacht hebt, sorteer dan de mohair ook op lengte. Groepjes van ongeveer dezelfde stapellengte zorgen voor meer gelijkheid bij het spinnen.

Het wassen:

Je kunt de mohair wassen in waszakjes. Lingeriezakjes zijn een handig formaat om in te wassen. Ik was zelf de mohair los in de gootsteen. Vul deze met water wat zo heet mogelijk is(ik gooi bij het heetste water uit de kraan nog een ketel kokend water). Het moet ruim boven de 60 graden zijn. Voeg hier een flinke scheut afwasmiddel aan toe.Ik gebruik meestal Dreft platinum en als er veel gele punten zijn wil Dubro citroen nog wel eens extra bleken.
Gooi hierin ongeveer een half pond mohair of 2 waszakjes met de uitgezochte mohair en duw deze gelijkmatig onder.
Duw de mohair onder water met behulp van een gootsteenplopper of met dikke rubber handschoenen aan. Stamp hiermee een aantal malen stevig op de mohair.Hierdoor wordt het water goed door de plukken haar heen geduwd en zal het vuil en vet gemakkelijker los laten.
Laat het 10 minuten weken en ga dan verder met wassen. De mohair mag niet afkoelen. Bij afkoeling slaat een gedeelte van het vet terug op de haren en zal een plakkerig vies gevoel aan de mohair geven die moeilijk of helemaal niet meer te verwijderen is. Neem de mohair dus heet uit het water en centrifugeer het kort.
Een centrifuge is heel handig bij het wassen van mohair of wol aangezien je hiermee veel sneller het vuil uit de vacht gewassen krijgt.
Was vervolgens de mohair nog enkele malen in een warm sopje met een wolwasmiddel tot deze er schoon uitziet.
Gebruik tussendoor steeds de centrifuge om het vuil uit de mohair te krijgen.
Als de mohair schoon is, spoel dan nog enkele malen goed met schoon water en voeg aan de laatste spoeling een scheutje azijn toe.


Zorg bij al deze handelingen dat er geen grote temperatuursverschillen voorkomen.
Mohair vervilt niet snel maar zodra de mohair 'schrikt' zal het veranderen in een vervilte klont.
Heet houden tijdens het hele wastraject en langzaam af laten koelen voorkomt dit probleem. Let hier ook op bij het wassen van mohair werkstukken in de wasmachine. Na het wassen op b.v. 30 graden begint de machine te spoelen met ijskoud water. Dit veroorzaakt het vervilten van je werkstuk. Het beste was je mohair in een handwarm sopje met een scheutje shampoo. Mohair is tenslotte geen wol maar haar.

Drogen:

In de zomer is het 't beste als je de mohair kunt laten drogen in de zon. De mohair zal in een middag droog zijn. Keer het regelmatig malen om.
Door de zon zal de mohair heel mooi gaan glanzen.
Mohair werkstukken moeten ook altijd liggend drogen.