De bevalling

 

Een geit kan staand bevallen of gaan liggen. Beide is normaal en hangt af van wat de geit prettig vindt. Ik probeer altijd aanwezig te zijn om bij de bevalling te helpen. Wees niet bang dat je de band tussen moeder en lam verstoort.
Een vlot verlopende bevalling met een beetje hulp maakt dingen juist vaak een stuk gemakkelijker. Zeker geiten die voor het eerst bevallen kunnen erg onzeker zijn over wat er gebeurt en een rustige, zelfverzekerde bekende is voor hen prettig en stelt ze gerust.
Hou rekening met een hoop rommel, bevallen is een vies klusje. Zorg dat je een ruime voorraad oude handdoekken en lege voerzakken voor handen hebt.
De voerzakken leg ik achter de geit om zoveel mogelijk viezigheid op te vangen en de handdoeken zijn om het lam snel schoon te vegen direkt na de geboorte. Anders zal de geit alle viezigheid willen opruimen en zo kostbare tijd verspillen die ze beter kan besteden aan de hechting met haar lam.
Als de geit eenmaal serieus begint te persen, kijk dan op de klok en noteer hoe laat ze is begonnen. Het lam moet nu binnen een uur geboren worden. Als er na een uur nog niets is dan is er iets aan de hand en heeft de geit hulp nodig. Bel in dat geval je dierenarts voor hulp!

 

Het eerste wat je ziet is een bel met vocht. Soms knapt deze inwendig al en zul je alleen een slijmerig vlies zien hangen.

 

Al snel zul je de hoefjes zien verschijnen. Deze zijn altijd wit vanwege het ‘hoesje’ dat er in de baarmoeder omheen zit.

 

 

 

Het volgende wat je zou moeten zien is het neusje. Meestal hangt de tong uit het bekje, dit is heel normaal.
Op deze manier ligt het lam dus netjes in de ‘duikpositie’ zoals we het graag willen. Als eenmaal het hoofdje is geboren is de rest zo gepiept.
Meestal wordt bij de volgende perswee het lam in zijn geheel geboren.

Het beste kun je het lam direkt bij de achterpoten oppakken (pas op, ze zijn erg glibberig) en met een handdoek snel de neus en mond schoon maken. Het ondersteboven houden helpt om alle vloeistof die zich eventueel in de mond en keel bevindt eruit te laten lopen.
Zo snel als je de neus en mond hebt schoongemaakt leg je het lam op een schone handdoek bij de kop van de moeder. Die kan dan gelijk beginnen met schoonlikken.


Als de moeder niet geinteresseerd is druk haar dan een keer met haar neus tegen het lam aan zodat ze haar neus aflikt en zo de smaak te pakken krijgt.
Help haar het lam af te drogen, hoe eerder ze droog zijn hoe beter. Richt je vervolgens op het volgende lam als er nog een moet komen. Als de lammeren geboren zijn en droog gewreven/gelikt, melk dan beide tepels om te zien of de melk stroomt.
Help eventueel de lammeren om de uier te vinden, soms hebben ze er wat moeite mee en het is belangrijk dat ze zo snel mogelijk drinken.
Als de lammeren eenmaal op de benen staan en drinken, zit het werk erop en kun je de moeder alleen laten met haar lammeren.