Geschiedenis

 

De angorageit is een oud ras, er bestaat bewijs voor het gebruik van mohair in kleding vanaf 14 eeuwen voor Christus.
Vele honderden jaren later, op de vlucht voor Ghengis Khan, trok men met angorageiten naar Ankara waar de geiten in 1550 werden ontdekt door een Nederlander. Zij werden bekend onder de naam Angora geiten, wat een verbastering was van het woord Ankara. De mohair, zoals de wol van een angorageit genoemd wordt is in de jaren na de ontdekking een belangrijk artikel geworden
De naam mohair komt van het Arabische woord “mukhaya” wat zoveel betekend als “kiezen of prefereren”.

Het haar van een angorageit is zuiver wit en is iets heel anders dan de angorawol van konijnen.
Vroeger werden de angorageiten al goed beschermd door hun eigenaren vanwege de waarde. Vaak leefde de angorageiten dan ook binnenshuis net als andere waardevolle huisdieren. Dit heeft veel invloed gehad op de ontwikkeling van hun karakter.
Zij zijn in vergelijking met andere geitenrassen veel handzamer en rustiger.

Onstreeks 1550 kondigde de Sultan van Turkije een strikt embargo af over de uitvoer van geiten of hun ruwe mohair. Sommige afgewerkte mohair produkten werden nog wel verkocht en hierdoor groeide interesse naar de angorageiten. In de late 16e eeuw werden er voorzichtig weer wat geiten geëxporteerd naar Spanje en Frankrijk.
In 1838 werd export weer volop toegestaan en werden de eerste angorageiten naar Z-Afrika geëxporteerd. Hier bleken de geiten en heel erg goed te doen en een levendige industrie ontwikkelde zich.

In de 60-er jaren van de vorige eeuw waren er meer dan 5 miljoen witte Angora’s in de VS (met name in Texas). Sindsdien is hun aantal in Texas gestaag gedaald tot 1,8 miljoen in 1992 en tot minder dan 200.000 in 2009. Dit is voor het grootste deel te wijten aan het afschaffen van subsidies en de ontwikkeling van allerlei synthetische vezels. Momenteel zorgt de groeienede interesse in natuurlijke vezels voor een kleine verbetering van de populatie. Met name de belangstelling voor de gekleurde angora’s neemt sterk toe vanwege de prachtige kleurschakeringen in de vachten van deze geiten.
Ook Mohair met Flair is momenteel de mogelijkheid aan het onderzoeken om gekleurde angora’s naar Nederland te halen. Wij hopen in 2016 een aantal gekleurde geiten aan onze kudde toe te kunnen voegen.